Yangın ve Sonuçları Yapılması Gerekenler
Yangın ve Sonuçları Yapılması Gerekenler

Yangın ve Sonuçları Yapılması Gerekenler

Yangın Nedir ?

Yangın yanabilen maddelerin etraflarına ısı ve ışık saçarak kontrol dışı yanması olayıdır. Kimyasal bir olaydır sıcaklık, yakıt ve oksijen ile bir üç gensel çevrimdir uygun ortam bulunarak bu çevrim oluşur. Burada yanıcı olan madde katı sıvı ya da gaz olarak yanabilen maddelerdir. Yanıcı maddeler fiziksel ya da kimyasal yanma özelliği gösterirler. Oksijen soluduğumuz havada da bulunan gazdır yanmanın başlaması ve devam etmesini sağlamaktadır. Sıcaklık yani ateşleme kaynağı da yanıcı madde ile yakıcı maddeyi birleştiren ve yanma olayına sebep olan sıcaklığı ifade eder. Yangınların birçok olumsuz sonuçları vardır hatta felaketlerin ardında hiç de masum bir kimyasal çevrimin olmadığını görebiliriz.

Yangın’nın Genel olarak Sebepleri

Bilgisizlik; Yani günlük yaşamın devam etmesi için kullandığımız araç ve gereçler hakkında yangına sebep olur mu kısmını bilmiyoruz ve araştırmıyoruz.

Tedbir almamak; Yangının oluşabileceğini tahmin etmemize rağmen tedbir almadığımız çok ortam hazırlamaktayız buda sebeplerden bir diğeridir.

Dikkat Dağınıklığı; Oluşabilecek tehlikeyi ön görememek yangın çıkacak ortamı sezememek ya da pek işin ciddiyetini farkına varamamak.

Doğa; Güneş ışınlarının etkisi yıldırım düşmesi gibi bir takım doğa olayları yangına sebebiyet vermektedir.

Kazalar; Oluşan kazalar istenilmeden yangınlara sebebiyet vermektedir.

Sabotaj; Bilerek zarar verme adına çıkarılmış yangına sebebiyettir.

Elektrik; Yıpranmış kablolar eski elektrik tesisatları koruma devrelerinin olmayışı kemirgen müdahaleleri yangınlara sebebiyet vermektedir.

Yukarıda belli başlı yangın sebeplerini açıklamakla beraber olmaması adına neler yapmalıyız; birinci sırada eğitimle çeşitli seminerler ya da kamu spotları gibi reklam filmleri ile insanları bilinçlendirmemiz gerekmektedir. Yere atılan her bir çöpün yanma potansiyeli veya ortam hazırlayıcısı olduğunu unutmamız gerekmektedir. Özellikle piknik alanlarında bırakılan ve dağıtılan atıklar ciddi boyutta yangınlara sebep olmaktadır. Yere atılan her bir sigara izmaritinin yine yangına sebep olabileceğini unutmamamız gerekmektedir.

İşletmelerimizde elektrik tesisatındaki arızalı bölümü ya da kabloya almadığımız önlem yangını meydana getirecektir doğru sürelerde yapılan periyodik bakımlar bunun önüne geçecektir. Elektrik tesis atlarımıza uygun ve yeterli topraklama sistemleri yerleştirmeliyiz, bir elektrik devresinden birden fazla çoğaltıcı prizler takarak çalıştırdığımız ekipmanların yanma yaratacağını unutmamalıyız tek bir prizden bir donanım çalıştırmayı bilmeliyiz.

İşletmelerimizde kullandığımız kimyasallar yakıcı ve yanıcı sınıflandırılmasını yaparak MALZEME GÜVENLİK FORMLARINDA belirtilen uzaklıklarda depolanmalıdır.

İşletmelerimizde kullandığımız gazlar LPG gibi havadan ağır gazların etraflarında kesinlikle çukurların olmaması gerektiğini bilmeliyiz zemine yakın gaz kaçağı detektörü bulundurmayı sağlamalıyız ve uyarı levhaları ile dikkat çekmesini sağlamalıyız, havadan hafif olan doğalgaz içince yüksekte gaz detektörü bulundurulmalı kıvılcım oluşumunu engelleyen ışık kaynakları kullanılmalıdır.  Uygun uyarı ve ikaz işaretleri ile kişilerin dikkatini buralara çekip kurallar gereği yanma ortamı oluşumunu engelleyebiliriz.

Yangın tedbirler alındığından önlenebilir bir durum olduğunu unutmamamız gerekmektedir. Bu yüzden yapılarımızı ve özellikle çatılarımızı yanmaz malzemelerden yaparak yangın oluşumunun önüne geçebiliriz. Yangın söndürme cihazları duman detektörleri uyarı ikaz sesli ışıklı sistemler yangın dolapları güvenlik kameraları bulundurarak yanma olayının felakete dönüşmemesi için önlem almalıyız. Özellikle yangın konusunda çalışanlarımızı iyi bir şekilde eğitmeliyiz temel yangın eğitimlerini yılda en az bir defa vererek çalışanlar arasından söndürme ekipleri oluşturup yangın tatbikatları düzenlememiz gerekmektedir ki oluşabilecek bir yanma durumunu da kontrol altında tutabilelim. Yangınların çoğunluğunun insan hatasından kaynaklandığını unutmayalım, Bu kapsamda önlemek ödemekten daha ucuz olduğunu hatırlatarak yangınsız günler dilerim.